Viking Fotballklubb er en norsk ballklubb fra Stavanger, og den største fotballklubben i det vestlige fylket Rogaland. Klubben holder til på SR-Bank Stadion i Stavanger og har lenge vært en av klubbene i den norske eliteserien. Viking deltar i både herre- og kvinnefotball, hvor herrelaget befinner seg i Eliteserien, mens kvinnelaget spiller i 2. divisjon. 

I starten var Viking en av de største idrettslagene i Norge, men dette har senere blitt splittet inn i tre ulike grener, fordelt på fotball, ishockey og håndball. Når det er sagt, så har Viking FK en av de mest suksessfulle tabellene i norsk fotball, og har lenge vært på andreplass i Maratontabellen. 

Det er også verdt å merke seg at Viking FK har spilt i 1. divisjon helt siden klubben med etablert, med unntak av tre sesonger. Dette gjør Viking til den fotballklubben i Norge med flest sesonger i 1.divisjon uten noen tett konkurrent. Klubben har nemlig deltatt i øverste divisjon hele 57 sesonger, mens andreplass på listen Rosenborg kun har deltatt i 44 sesonger. 

Historien om Viking FK

Det er liten tvil om at Viking er en av de eldste klubbene i Norge, og dette skyldes primært den viktige internasjonale rollen Stavanger har hatt. Klubben ble stiftet allerede i 1899, noe som betyr at Viking i dag har mer enn 120 års erfaring i norsk fotball. I den spede begynnelsen spilte klubben stort sett på lokalt nivå, noe som innebærte kamper mot byrivaler som Norrøna, SIF og Ulf Sandnes. 

Det var først under formann Finn Brodahl at Viking begynte å sikte seg inn på nasjonal fotball og en plass i det som da var Norges cupen. Brodahl begynte å hente inn unge talenter fra ulike gutteklubber for å danne et bedre fotballag under Viking sitt flagg. 

Dette første til at klubben tok seg helt til semifinalen i 1925, og det påfølgende året vant de kretsmesterskapet mot erkerival SIF. Siden den gang har klubben fortsatt sitt momentum oppover og de har lenge vært et fast inventar i eliteserien. Imidlertid var det først på 50-tallet at de første medaljene begynte å falle på plass for klubben. 

I 1953 ble klubben norgesmester i fotball da de slo Lillestrøm 2-1 i finalen. Deretter fulgte seriemesterskap i 1958 og Norgesmestere igjen i 1959. Dette satt startskuddet for gullalederen til Viking som herjet utover 1960 og 70-tallet. Deretter fulgte et nedrykk i 1986. Siden den gang har klubben vunnet flere mesterskap, men aldri opplevd en like god periode som det de hadde på 1960-tallet.