Bodø/Glimt – Norges nye favoritter fra nord

Helt siden Glimt ble stiftet 16 september 1916 har den norske fotballklubben fra Bodø vært en fast del av den norske proff fotballen. Laget har imidlertid beveget seg en del mellom 1.divisjon og eliteserien, men de seneste årene har de ikke bare spilt i Eliteserien, de har også vunnet den. Klubben har sin hjemmebane på Aspmyra Stadion og klubben har vært regjerende seriemestere de siste to årene.

Siden begynnelsen har Bodø/Glimt tatt en rekke medaljer i Eliteserien. Laget som spiller i Nord-Norge har største rival i Tromsø Idrettslag, og når lagene møtes i fotball er det ofte beskrevet som “Slaget om Nord-Norge.” Dette er en av de mest prestisjefylte kampene i den årlige turneringen og er ofte fulgt opp av en rekke kontroversielle hendelser både på banen og utenfor.

I 2021 serien for menn tok de gullet 3 poeng foran Molde og hele 6 poeng foran Viking. Rosenborg som har slitt med dårlig resultater de siste årene kom inn hele 15 poeng bak regjerende mester. Aspmyra som er klubbens hjemmebane i Bodø har en tilskuerkapasitet på 4616 tilskuere. Rekorden ble imidlertid satt da Bodø/Glimt møtte Viking FK på hjemmebane i 1975. Hele 12189 tilskuere hadde funnet veien til stadion for å se hjemmelaget spille.

Historien om Bodø/Glimt

Bodø var relativt sent ute med å starte sitt eget fotballag sammenlignet med nært beliggende kommuner som Narvik og Mo. Det var først i 1916 at Ski- og fotballklubben Glimt ble stiftet. Klubben gikk under dette navnet i en rekke år, men etterhvert ble det kjent at en annen klubb i Norge også brukte det samme navnet. En klubb i Orkdal kommune benyttet allerede navnet Glimt, og klubben vedtok derfor på sitt årsmøte i 1948 å endre navn til Ski- og Fotballklubben Bodø-Glimt.

Navnet som vi kjenner det i dag ble vedtatt på årsmøtet i 1987 da klubben vedtok å fjerne “Ski- og” delen av navnet sitt etter at skigruppa til klubben hadde vært nedlagt i en lengre periode allerede. Dette ble starten på Fotballklubben Bodø-Glimt slik vi kjenner den i dag.

Prestasjoner i klubben

På starten av 1900-tallet var det få fotballag i Nord-Norge og den første kampen til Bodø/Glimt var dermed mot forløperen til Gymnasets IF fra skolen i Bodø. Denne kampen endte 5-2 til Bodø/Glimt og i 1919 ble klubben kretsmester i Nordland. Imidlertid var gleden kortvarig på på 1920-tallet opplevde klubben fallende oppslutning i kommunen. Dette førte til at klubben slet økonomisk og det dukket opp samtaler om at man skulle innlemme fotballklubben i bredde idrettsorganisasjonen Bodø & omegns Idrettsklubb.

Heldigvis ble det aldri noe av disse forslagene og det neste tiåret opplevde klubben sin første storhetsperiode. På 1930-tallet gjorde klubben en rekke endringer i sin strategi og fikk en rekke inspirerende besøk fra spillere og trenere fra sør. Dette førte til at Bodø/Glimt vant sitt første Nord-Norgesmesterskap i 1930.

Det var først i 1963 at klubber fra Nord-Norge fikk lov til å delta i NM-cupen og Bodø/Glimt endte opp i kvartfinalen på sin inntreden i ligaen. Siden muligheten ble åpnet har Bodø/Glimt deltatt i samtlige 46 sesonger. I 1977 tok Klubben sitt første sølv i seriefinalen og siden den gang har de tatt 7 medaljer i Eliteserien. Mange nordmenn vil imidlertid peke på en langt nyere prestasjon som en av de største i klubbens historie. Bodø/Glimt møtte storklubben AS Roma på Aspmyra Stadion i 2021 og vant 6-1 mot elitelaget fra Italia. Dette ble fulgt opp med bortekamp i Roma der lagene spilte 2-2.

Profilerte spillere fra Bodø/glimt

Et resultat av at klubben lenge har vært blant de øverste i Norge har også ledet til at en rekke profilerte spillere har båret Bodø/Glimt drakt gjennom sin karriere. Her kan vi blant annet fremheve Harald “Dutte” Berg, Terje Mørkved, Arne hanssen, Ernst Pedersen, Jahn Ivar “Mini” Jakobsen, Anders Konradsen, Stefan Johansen, Roy Miller og Martin Bjørnbak.

Allikevel er dette bare et begrenset utvalg av en rekke profesjonelle fotballspillere som har vært innom stallen til Bodø/Glimt gjennom klubbens mer enn 100 år lange historie. Ikke minst har det blitt stadig økt popularitet rundt klubben ettersom de gjennom de siste årene har dominert toppen av Eliteserien. En rekke spillere fra klubben har også deltatt på landslaget i fotball.

Kjente trenere fra Bodø/Glimt

Klubben har ikke bare hatt en rekke profilerte spillere i stallen sin, de har også blitt anledet av en rekke kjente trenere fra byen i nord. Disse inkluderer blant annet Jørgen Juve, Trond Sollied, Øystein Gåre, Jan Halvor Halvorsen, Kåre Ingebrigtsen, Erik Hoftun og KJetil Knutsen. I tillegg har klubben hatt et omfattende supporter system og støtteapparat fra lokalmiljøet.