Vålerenga Fotballklubb – Klubben fra hjertet av Oslo

Vålerenga Idrettsforening så dagens lys 29. Juli 1913, men det var først i 1989 at klubben etablerte Vålerenga Fotball som en rendyrket satsing på elite fotball for menn. Hensikten bak dette var at klubben i stor grad drives på frivillig basis og har sitt primære fokus på breddeidrett for barn- og unge på Oslos østkant. Når klubben ønsket å satse på elitefotball ville dette kreve en større økonomisk satsing og ble derfor skilt ut som en egen avdeling i klubben.

Vålerenga Fotballklubb har tilhold i bydelen Vålerenga på Oslos østkant og har vært her siden begynnelsen. I dag kan klubben pryde seg med seier i fem norske seriemesterskap og fire cupmesterskap. Som de fleste andre klubber i Norge har Vålerenga hatt en eller flere storhetsperioder der de leverte eksepsjonelt godt. I Vålerenga sitt tilfelle er dette 1960- tallet og 1980- tallet. Det var i den første perioden at laget fikk tilnavnet “bohemene” takket være sine fargerike spillertyper og offensive spillestil.

Den neste perioden til klubben var på 1980- tallet under ledelse av svensken Gunder Bengtsson. Her ble klubben kjent for sitt stramme defensive spill og tett samspill i troppen. Disse to periodene resulterte i at Vålerenga tok seriegull i 1965, 1981, 1983 og 1984.

Historien om Vålerenga

Klubben fra Oslo Øst kan trekke sin historie tilbake til Fotballgruppa Spark som var underlagt speiderorganisasjonen Vaalerengens Ynglingeforening. Dermed har klubben røtter tilbake til 1898, men dagens organisasjon ble stiftet 29. juli 1913. Klubben var en av de dominerende klubbene i Oslo og vant kretsserien i Oslo ved fire anledninger før det i 1937 ble lansert en nasjonal serie av NFF.

Det var under ledelse av Helmuth Steffens at klubben fikk et etablert image som “bohemer”. Han sto som oppmann i klubben gjennom 20 år. Det første året norges nye hovedserie ble lansert 1948/1949 sesongen kom Vålerengen inn på 2. plass. Klubben ble seriemester i 1965, men laget gikk i stor grad i oppløsning i 1968 da klubben rykket ned til 1. divisjon.

Klubben forble en skygge av seg selv på 1970-tallet, men kom sterkt tilbake i 1977. 1980-tallet ble en ny storhetstid under ledelse av Leif Eriksen og klubben tok en rekke gull dette tiåret. Blant annet ble de Cupmester i 1980 og tok seriegullet i 1981. Under svenske Gunder Bengtsson tok Vålerenga seriegull to år på rad i 1983 og 1984.

1990-tallet bød på nye utfordringer for Oslo klubben og de rykket i 1990 ned til 1. divisjon etter 14 løpende sesonger i toppdivisjonen. I 1992 klarte klubben så vidt å beholde sin plass i 1. divisjon og var vær ytterligere et nedrykk. 2000-tallet ble derimot et svært variabelt tiår for klubben. Her tok de seriegull på starten av tiåret, men ble i 2006/2007 plaget med dårlige resultater og hovedtrener Petter Myhre endte med å trekke seg fra laget med umiddelbar virkning, etter et 3-1 tap mot 2. divisjonslaget Nybergsund IL-Trysil.

Profilerte spillere fra Vålerenga

Som en av de største klubbene i Norge har en rekke profilerte nordmenn båret drakten fra Oslo øst på banen. Flere av disse har senere gått videre til å gjøre karriere i utlandet, men mange har også blitt værende i klubben fra hovedstaden. Her er det verdt å nevne navn som Mohammed “Moa” Abdellaoue, Kjetil Rekdal, Erik “Panzer” Hagen, John Carew, Pål Jacobsen, Henning Berg, Knut Arild Løberg, Jon Eirik Ødegaard, Steffen Iversen, Freddy dos Santos, Harmeet Singh, Egil “drillo” Olsen, Nils Arne Eggen og Tom Jacobsen.

Denne listen er langt fra utømmelig og en rekke tidligere VIF spillere har senere blitt byttet til andre klubber, eller gått videre til å spille i utlandet. Vålerenga er også en av klubbene som lenge hadde en rekke spillere på det norske landslaget, og som listen over navn viser, har flere gått videre til å sette klare avtrykk i norsk fotballhistorie.

Supporterklubben til Vålerenga

Vålerenga har en av de mest profilerte supporter organisasjonene i norsk fotball. Klanen som er Vålerenga sin offisielle supporterklubb ble stiftet 5.mai 1991 og teller 10.000 medlemmer. Dette gjør den til den største supporter organisasjonen i norsk fotball. Imidlertid har det ikke alltid vært like positive nyheter rundt Klanen. Organisasjonen var lenge plaget med en ytre høyre fløy som brakte rasisme, støy og uønskede hendelser inn i fotballverden.

Lenge var det vanlig at Klanen barket sammen ulike supporter organisasjoner som kom til Oslo for å spille mot Vålerenga. Spesielt gjaldt dette erkerival Lyn, men også RBK og Brann sine supporter organisasjoner har vært innblandet i bråk med Klanen ved flere anledninger. Dette førte til at klubben fikk en rekke negative uttalelser i media og det ble etterhvert satt ned strenge tiltak for oppførsel på fotballkamper.