En klubb som rykket opp til toppserien allerede i 1986 var Trømsø, eller Tromsø Idrettslag som klubben egentlig heter. Dette er en norsk toppserie klubb som holder til på Isberget i Tromsø, nord i Norge. 

Klubben spiller foreløpig i Eliteserien og har siden 1986 vært et fast innslag i serien med noen få unntak. Klubben spilte nemlig i 1. Divisjon i årene 2002, 2014 og 2020, men har raskt hentet seg inn igjen, og sjeldent spilt mer enn én sesong sammenhengende utenfor Eliteserien. 

Historien om Tromsø Idrettslag

Historien om Tromsø Idrettslag starter i september 1920, da rundt 20 unge gutter møtes med mål om å stifte en fotballklubb. Navnet guttene landet på var «Tromsø Turnforenings Fotballag» selv om klubben aldri har hatt noen formell tilknytning til turnforeningen. 

Dette har imidlertid ikke stoppet guttene fra å bruke navnet, og turnforeningen lot dem fortsette med dette. Det samme året meldte de klubben inn i Norges Fotballforbund og Distriktslaget for Idrett. 21. desember 1920 kom det formelle brevet fra Norges Fotballforbund representert ved Troms Fotballkrets om at klubben var akseptert som medlem. 

Det påfølgende året spilte de derfor sin første kamp i kretsserien. Imidlertid ble det en kort sesong da kretsen som Tromsø Idrettslag tilhørte kun besto av fire klubber; Skarp, Nordlys, Harstad og Tromsø. Klubbens første kamp endte med 6-2 tap mot Skarp, men den neste kampen gikk langt bedre. Da slo de Nordlys 3-0 og historien om Tromsø IL var i gang. 

I perioden 1931-1945 vant Turn som klubben nå gikk under hele 5 ulike distriktsmesterskap. Dette inkluderte årene 1931, 1932, 1933, 1936 og 1937. Detter brøt krigen ut i 1930 og det ble ikke avholdt organiserte fotballkamper før 1945. 

Vendepunktet

Det var i 1985 at Tromsø IL for første gang rykket opp til Eliteserien. Dette var etter 22 kamper og en andreplass i 1. divisjon. Mange anså dette som vendepunktet i klubbens historie og de har siden den gang aktivt vært en del av det øverste siktet i norsk fotball. 

Imidlertid var det første i sesongen 1989 at TIL tok sin første medalje i Eliteserien. Denne endte med en tredjeplass, men var uansett et historisk beste for klubben fra Nord. 

Tromsø IL stadion

Alfheim Stadion er det som i dag er hjemmebane stadion til Tromsø IL. Denne ligger på Tromsøya og har en kapasitet på 6691 tilskuere. Klubben eier og drifter selv banen som ble etablert allerede i 1963. Denne banen ble først lagt med grusbane, men senere oppgradert til gressmatte når klubben tok seg opp i nasjonal fotball. 

Oppsummering

Tromsø IL er en norsk eliteserie klubb som helt siden 1985 har vært en del av øverste liga i norsk fotball. Klubben har sine kamper på Alfheim stadion på Tromsøya og startet allerede i 1920. Dette betyr at klubben i dag er en av de eldre klubbene i norsk fotball. Imidlertid tok det en god stund før klubben ble en del av Eliteserien, og det var først i 1985 at de rykket opp fra 1. divisjon.