Historien om det norske landslaget i Fotball

Selv om Norge fikk sine første fotballklubber allerede i 1885, skulle det gå en rekke år før Norge fikk sitt eget landslag. De første årene etter at fotballen kom til Norge var det verken et nasjonalt fotballforbund, eller en nasjonal liga. Dette endret seg i 1902 da Lyn inviterte representanter fra Grane og Spring til Oslo for å opprette et nasjonalt fotballforbund. Totalt møtte det 14 delegater fra de tre klubbene og det ble fattet et vedtak om å stifte Norges første nasjonale fotballforbund.

Med 9 mot 5 stemmer fikk forbundet navnet Norsk fodboldforbund, men dette ble i 1910 endret til det navnet vi kjenner i dag. Dette første til at man fikk et nasjonalt organ som styret mesterskapene i Norge og den første norske ligaen ble etablert. Først i 1908 fikk NFF medlemskap i FIFA og Norge møtte sin erkerival Sverige til landskamp det samme året. Kampen som ble spilt i Göteborg endte med 3-1 tap til Norge og det skulle gå ytterligere 10 år før Norge tok sin første internasjonale seier.

I dag har Norge et herrelandslag og et kvinnelandslag som begge deltar i en rekke ulike mesterskap, inkludert EM, VM og OL.

Norges herrelandslag i fotball

Allerede i 1908 ble det norske herrelandslaget i fotball stiftet som et resultat av at NFF ble medlem av FIFA. Imidlertid lot prestasjonene vente på seg og laget gjorde seg ikke spesielt godt bemerket på internasjonale kamper. Norge tapte sin første landskamp mot erkerival Sverige 3-1 i 1908, og det var først i 1913 at Norge unngikk tap da de spilte 1-1 mot Russland i Moskva. Denne mørke perioden for landslaget nådde bunnen i 1917 da det norske herrelandslaget tapte 12-0 mot erkerival Danmark. Dette er fortsatt i dag det største tapet Norge har lidd i fotball i landets historie.

Det skulle gå ytterligere fem år før Norge i 1918 fikk sin første internasjonale seier, men til gjengjeld slo Norge både Sverige og Danmark det samme året. Mye av dette er takket være den nye landslagstreneren svenske Birger Möller. Med erfaring fra svensk fotball tok Möller fatt på en endring av strategien til landslaget og fokuserte på samspill, tekniske ferdigheter og terping på detaljer. Dette økte nivået på spillerne betraktelig og førte til to strake seiere på rad.

To år senere i 1920 tok Norge sin hittil største seier da de slo det engelske landslaget 3-1. Deretter lot prestasjonene vente på seg frem til 1929 da Norge slo Danmark i København hele 5-2. Noen år senere under OL i Berlin 1936 tok herrelandslaget det som fortsatt er Norges eneste medalje i internasjonal herrefotball. Laget slo vertsnasjonen Tyskland 2-0, før de slo Polen 3-2 i bronsefinalen.

Norges Kvinnelandslag i fotball

Norge var relativt tidlig ute med å få et eget kvinnelandslag på europeisk skala, men sammenlignet med Danmark og Sverige var vi seine. Det norske kvinnelandslaget spilte sin første kamp i 1978, eller 70 år etter at herrene fikk avspark på sitt landslag. Imidlertid har Norge gjort det betydelig bedre i kvinnefotball, enn det herrene kan vise til. Landslaget har vært med i EM, OL og VM, noe vi har en rekke medaljer å vise til for.

Det norske kvinnelandslaget er faktisk en av de beste kvinnelandslagene i verden og har gått helt til topps i en rekke mesterskap. Blant annet har de deltatt i 6 ulike OL der Norge to bronse i 1996 og gull i 2000. Kvinnelandslaget deltok for første gang i VM for kvinner i 1991 og har siden den gang deltatt hele syv ganger. De ble verdensmestere i 1995 og tok sølv i mesterskapet i 1991. Når det kommer til Europamesterskapet har vi deltatt 11 ganger (første gang i 1987) og tatt tittelen Europamester i årene 1987 og 1993. De tok sølv i det samme mesterskapet i årene 1989, 1991, 2005 og 2013.

Som prisene kan vise til har det kvinnelige landslaget i fotball gjort seg godt bemerket i fotball og har en rekke meritter å vise til. Til tross for 70 år mindre på farten enn herrelandslaget har de en overlegen tet når det kommer til seire i internasjonale mesterskap.

Hjemmebane for landslaget

Den første hjemmebanen til landslaget i fotball var Frogner Stadion. Denne lå ved Frognerparken i Oslo og ble åpnet i 1901 av Oslo Skøiteklub. Banen ble tatt over av Oslo kommune i 1928. I dag er det Ullevaal Stadion som er hjemmebane for det mannlige landslaget. Den opprinnelige banen ble åpnet i 1926, men den gjennomgikk omfattende modernisering og ombygging i 1998. Her har cupfinalen for menn foregått siden 1948.

I dag er Ullevaal Stadion den største arenaen i Norge og benyttet til landskaper, cupfinale og vennskapskamper. Tidligere var det også hjemmebane for Vålerenga og Lyn, men disse har på senere tidspunkt får sine egne stadium.

Kontroverser rundt det norske landslaget

Det norske landslaget består av en rekke spillere som har gjort internasjonal suksess i storklubber ulike steder i Europa. Imidlertid har det flere ganger blitt kritisert av media i Norge at fotball landslaget i liten grad fokuserer på samspill og utvikling av laget, sammenlignet med tidligere. Her er det store forskjeller mellom kvinne- og herrelandslaget, der kvinnelandslaget som vi har nevnt tidligere har en rekke meritter i internasjonale mesterskap, mens herrelandslaget i liten grad kan vise til annet et OL bronse i 1936.

Dette har ført til at NFF ved flere anledninger har måtte forsvare pengebruken på herrelandslaget og det har vært hyppige bytter av trenere på laget. Foreløpig er det 90-tallet under Egil “Drillo” Olsen som har vært den mest suksessfulle perioden til herrelandslaget. Dessverre har turbulens rundt herrelandslaget fortsatt og de siste store mesterskapene har ikke guttetroppen klart å komme seg gjennom kvalifikasjonsrundene enn gang. Dette har ført til at mange lurer på kvaliteten på Norsk fotball, men her har klubber som RBK, Vålerenga og Bodø/Glimt vist seg fra sin beste side.