Rosenborg – Norges mestvinnende lag

Det som startet som en ballklub for bydelen Rosenborg i Trondheim har siden den spede begynnelsen utviklet seg til å bli Norges mestvinnende lag. Rosenborg Ballklub (RBK) ble stiftet 19.mai 1917, men fikk sitt nåværende navn i 1927. Det som startet som et bydelslag er i dag regnet som hele Trøndelags fotballag og det laget i Norge som har spilt flest runder i Champions League.

En av de største prestasjonene til laget er når de vant Tippeligaen (Eliteserien) 13 sesonger på rad mellom 1992 og 2004. I europa er det kun et lag som har vunnet flere sesonger på rad og dette er latviske Skonto Riga med sinde 14 strake seiere. I tillegg har RBK kvalifisert seg til Champions League årlig i perioden mellom 1995 og 2007, med unntak av sesongene 03/04 og 06/07. Dette gjør RBK til en av de europeiske lagene som har deltatt i flest UEFA Champions League turneringer gjennom tidene.

Prestasjoner i klubben

Skal vi se nærmere på prestasjonene til klubben siden 1917 er det mye å sette fingrene i. Ikke bare har RBK 26 seriemesterskap og 12 NM titler under beltet. De har også vunnet Intertoto Cup, vunnet “The Double” hele ti ganger og de ligger øverst på maratontabellen.

RBK hadde en relativt beskjeden start i norsk fotball, men på 1960-tallet løsnet det for klubben. De vant cupen fire ganger under treneren Knut Næss i årene 1960, 1964, 1967 og 1969. Deretter møtte klubben et mørkt år i 1977 da de rykket ned til 2. Divisjon, dagens OBOS-liga.

I 1985 var derimot RBK tilbake i toppform ledet av Nils Arne Eggen. De tok seriegull i 1985, 1988, 1990 og deretter hele perioden fra 1992-2004. I denne perioden manifesterte RBK seg som den mestvinnende klubben i norsk fotballhistorie og skrev seg inn i historiebøkene som den uslåelige fotballklubben fra trøndelag.

Legendariske spillere fra RBK

Som den mestvinnende klubben i Norge har RBK naturlig nok vært hjemmet til noen av de beste fotballspillerne i norsk fotball gjennom tidene. I dette avsnittet vil vi se nærmere på noen av spillerne som har bidratt til å gjøre RBK til den legendariske klubben den er i dag.

Noen av toppscorerne i klubben inkluderer Kåre Rønnes, John Krogh, Tor Kleveland, Odd Iversen, Knut Torbjørn Eggen, Viggo Sundmoen, Håvard moen, Sverre Brandhaug, Mini Jakobsen, Harald Martin Brattbakk, Sigurd Rushfeldt, Frode Johnsen, Steffen Iversen, Rade Prica, Nicklas Bendtner og Alexander Søderlund.

Trenere i RBK

Når det kommer til trenere har RBK hatt sin andel. Klubben har hatt noen legendariske trenere som Knut Næss, Nils Arne Eggen og Åge Hareide. Imidlertid har det også vært en rekke hyppige utskiftninger av trenere og i perioden 2004-2008 fikk klubben en flere nye trenere enn noen annen klubb i eliteserien. I den samme perioden var det også lite å hente for klubben og de presterte langt dårligere enn sin erkerival Molde F.K.

Den mørke perioden ble løftet opp av det korte comebacket til Eggen i perioden 2009-2010, men klubben gikk nok en gang tittelløs i perioden 2011-2014. Deretter var de tilbake på toppen i 2015-2018, før det nok en gang ble trener uro og dårligere resultater fra 2019. Klubben har fortsatt ikke tatt igjen tronen som norges beste fotballklubb og det er stadig uenigheter og uro i den øverste ledelsen av klubben, noe som påvirker hele organisasjonen negativt.

Stadion til RBK

Rosenborg Ballklub har hjemmebane på Lerkendal stadion i Trondheim som først ble innviet 10. august 1947. Stadion har en publikumskapasitet på 21421 tilskuere og har blitt utvidet i flere omganger. Imidlertid satt klubben tilskuerrekord på seriekamp mot Lillestrøm 12. oktober 1985 da det var heel 28569 tilskuere på stadion.

Klubben fikk installert flombelysning på stadion i 1968 den “nye Lerkendal” sto ferdig i oktober 2002. I nyere tid har det blitt fremmet flere forslag om å utvide stadion ytterligere. Blant annet ble det lagt frem forslag om å bygge hjørne tribuner på stadion, noe som ville økt kapasiteten til Lerkendal med ca 25.000 tilskuere.

Imidlertid har disse planene foreløpig blitt lagt på is og etter at Norge og Sverige mistet kampen om EM i 2016 mot Frankrike mistet stadion grunnlaget for den omfattende oppgraderingen. I disse dager har klubben nok med å fylle opp de plassene som allerede er tilgjengelig på Lerkendal og det har dermed ikke vært ytterligere snakk om utvidelser av arenaen etter 2016. Dette til tross for at flere sentrale sponsorer i regionen har opprettholdt sine avtaler med klubben og i dag har Rosenborg avtaler med Canal digital, Salmar, Adidas, Sparebank 1 SMN, Reitangruppen og Coop som sponsorer på sine drakter og stadio.