Sportsklubben brann, eller SK Brann som de gjerne er kjent som er en av de største, mestvinnende fotballklubbene i Norge. Klubben startet som Ski- og Fotboldklubben Brann 26. september 1908. Klubben har lenge vært en av de mest populære i landet og kan vise til en enorm følgerskare både i hjembyen Bergen og Norge forøvrig. 

Klubben holder til på hjemmebanen Brann Staidon som ble innviet 25. mai 1919. Her kan de ta imot 17 686 tilskuere, noe som gir god boltreplass for supporterklubben deres Brann Bataljonen. SK Brann har lenge hatt et erkerival forhold til Oslo klubben Vålerenga, noe som har ført til mye mediedekning angående oppgjør mellom de to supporterklubbene. 

Brann var lenge en av de mest vinnene klubbene i norsk fotball, men opplevde i 2014 nedrykk til 1. divisjon for første gang på 31 sammenhengende sesonger. Imidlertid tok de seg raskt opp igjen og allerede i 2016 tok laget sølv i Tippeligaen. Deretter fulgte de opp med et bronse i Eliteserien 2018. Nå ser det dessverre ut som den populære klubben fra Bergen igjen er inne i en dårlig periode, noe som resulterte i 14 plass og nedrykk i Eliteseriesesongen 2021. 

Historien om Brann

Historien om Sportsklubben Brann starter allered i 1908 da Ski- og fodboldklubben Brann blir stiftet for første gang. I 1909 spiller de sin første fotballkamp mot Bergens Fotboldklub – kampen ender uavgjort med 1-1. Klubben tok sin første seier i norsk fotball det samme året, da de møtte Stavanger Idrettsforening på bortebane – her tok klubben en seier på 3-2. Klubben gjorde seg raskt bemerket i den norske eliteserien og tok seg til cupfinalen både i 1917 og 1918, men begge kampene endte med tap. 

Det var først på 1960-tallet at klubben gikk inn i sin første storhetsperiode. Dette tiåret endte med to seriemesterskap i henholdsvis 1962 og 1963. Året etter forlot noen sentrale nøkkelspillere laget og det resulterte i et nedrykk for byens stolthet. 

Brann stadion

Allerede i 1917 sikret klubben seg en stor tomt på Nymark i Bergen. To år senere sto Bran Stadion klar som en av de største i Norge. Anlegget ble innviet med en kamp mot landslaget, men denne endte i tap for det lokale laget. Stadioen er fortsatt hjemmebane for Brann og har i dag en kapasitet på 17 686 tilskuere fordelt på hjemme- og bortetribune. 

Brann bataljonen

Brann Bataljonen Bergen er den offisielle supporterklubben til Sportsklubben Brann. Organisasjonen ble stiftet i 2003 og erstattet den tidligere supporterklubben Brann Supporter Team – som hadde gått konkurs det samme året. Hensikten med organisasjonen var å sikre supportere av klubben gode vilkår på stadioen og fordeler når laget spilte mot andre klubber i Norge. 

Andre populære lag

Norsk fotball har lenge vært sentrert med mange av de samme lagene i Eliteserien hvert eneste år. Her finnes det en rekke norske fotballag som sjeldent eller aldri har rykket ned fra det øverste siktet i Norsk fotball. Imidlertid er det også flere interessante lag som gjerne ligger et sted mellom 1.divisjon og eliteserien, noe som tilfører ferske lag hvert eneste år.