Stabæk fotball tilhører Stabæk Idrettsforening og holder til på Stabekk utenfor Oslo. Klubben har en lang historikk i Oslo, og er en av klubbene som i dag kjemper i Eliteserien – den øverste ligaen i Norge. 

Klubben hadde et opphold på Telenor Arena, men etter tre år ble Nadderud Stadion deres nye hjemmebane. Det er her de holder til i dag og arenaen har en kapasitet på underkant av 5000 mennesker. 

Historien om Stabæk fotball

Stabæk ble stiftet i 1912 som holder til på Nadderud stadion i Bærum. Klubben tok sin første serie-tittel i 1998, da de vant cupen mot Rosenborg. Deretter opplevde de en nedgangsperiode i 2004, noe som resulterte i at klubben rykket ned til første divisjon. 

Oppholdet i første divisjon ble heldigvis kortvarig og klubben var tilbake i eliteserien allerede i 2005. Under ledelse av Jan Jönsson tok de sitt første Eliteseriegull i 2008 og vant supercupen året etter. Når det gjelder rivaler har Stabæk hatt langvarige oppgjør med andre regionale klubber som Bærum SK, FK Lyn og ikke minst Vålerenga. 

Stadion til Stabæk

Stabæk FK har hatt hjemmebane på Nadderud frem til 2008, men deretter flyttet de til den nybygde Telenor Arena. Denne arenaen har en kapasitet på hele 15.000 mennesker, men oppholdet her ble kortvarig. Klubben opplevde nemlig økonomiske utfordringer knyttet til sitt nye tilholdssted, så de valgte etter bare tre år – å flytte tilbake til Nadderud stadion. 

Nadderud på sin side har plass til 4.938 tilskuere, noe som er betydelig lavere enn Telenor Arena. Klubben satt rekord under sitt opphold på Telenor Arena under kampen mot Rosenborg Bk 13/9 2009. Da møtte hele 13.402 tilskuere opp for å følge kampen på hjemmebane, noe som fortsatt er den mest populære kampen til Stabæk. 

Nyere historie

Når det gjelder nyere historie har klubben vært et fast innslag i Eliteserien med noen få unntak i enkelte sesonger. Som vi var inne på vant de serien i 2008, samt tok bronse i 2009 og 2015. De siste årene har klubben dessverre opplevd en ny nedgangsperiode, og på slutten av 2021 sesongen rykket de igjen ned til 1. divisjon. 

Dette første til at Jan Jönsson ble byttet ut med Eirik Kjønø etter 2021 sesongen. Nå håper supporterne igjen på nye tider for laget, men først må de komme seg tilbake til Eliteserien. 

Rekorder

Klubben har satt flere rekorder på hjemmebane og borte, men deres største seier på hjemmebane kom i 2006. Da slo klubben Molde FK 8-0 på Nadderud, noe som fortsatt er den beste kampen til klubben hjemme. På bortebane gjorde de sin beste kamp i 2008 da de slo Vestfossen IF hele 14-0 på bortebane. 

På tap derimot er det Lillestrøm SK som har rekorden på Nadderud da de slo Stabæk 0-7 i 2011. Deres største bortetap gikk de på mot SK Brann da de spilte i Bergen. Denne kampen endte 1-8 til Brann, noe som fortsatt er det største bortetapet til Stabæk. Her kan klubben fortsatt hente nye muligheter, så det kan bli spennende å se hvordan nytt lederskap vil påvirke gamle rekorder.