Norske fotballag

Det er ingen tvil om at fotball er populært i Norge og mer enn 365.000 nordmenn spiller fotball på en aktiv basis. De første fotballklubbene ble etablert i Norge på slutten av 1880 tallet, men har siden vokst kraftig. Selv om antall klubber som blir etablert i Norge fortsatt øker, ble de fleste lagene i Eliteserien etablert tidlig på 1900-tallet. Dette inkluderer Rosenborg (1917), Odd (1894), Molde (1911), Bodø/Glimt (1916) og Vålerenga (1913).

Ettersom Norge har både bredde- og elite fotball finnes det i dag mer enn 100 klubber i de øverste ligaene (eliteserien, 1. divisjon, 2. divisjon og 3. divisjon) samt mer enn 1909 registrerte fotballklubber som spiller i de øvrige tabellene i Norge. Totalt er det registrert 28.146 lag i Norge, men alle er ikke aktive innen konkurranser og mesterskap. Dette inkluderer også små lokallag som kun har til hensikt å tilby et fritidstilbud for unge og voksne i nærmiljøet.

Mestvinnende fotballag i Norge

Selv om det finnes en rekke lag og fotballklubber i Norge, har eliteserien de siste 30 årene blitt dominert av de samme storklubbene gang på gang. Det er også disse klubbene som i stor grad har utgjort fundamentet i norsk fotball, samt er de mest ressurssterke klubbene.

Rosenborg

Rosenborg er klubben gjennom historien av norske fotballag som har tatt flest seriegull med sine 21. Dette er mer enn dobbelt så mange som den neste på listen, noe som gjør Rosenborg til den klubben i Norge som har deltatt i flest Champions League i Norge. Rosenborg ble stiftet 19. mai 1917 og holder til på Lerkendal Stadion i Trondheim.

Fredrikstad

Den neste klubben på listen over mestvinnende fotballag i Norge er Fredrikstad ballklubb. Klubben har gått av med 9 seriegull, 11 cupgull og var lenge en av de mest populære klubbene i Norge. Klubben holder til på Fredrikstad stadion og ble stiftet 7. april 1903.

Viking

Viking er en fotballklubb fra Stavanger og en av de eldste fotballklubbene i Norge. Klubben ble stiftet 10. august 1899 og har tatt 8 seriegull, samt vunnet cupen 5 ganger. De holder til å Viking stadion i Stavanger og har vært en fast del av eliteserien i en årrekke. Sist de vant serien var 1991.

Lillestrøm

Lillestrøm er en fotballklubb som holder til på Lillestrøm i Viken fylke. Klubben ble stiftet 2. april 1917 og har sin hjemmebane på Åråsen Stadion. De har tatt 5 cupseire og vunnet serien like mange ganger.Sist de tok gull i serien var 1989, men de har har tatt totalt 14 ulike medaljer siden 1963.

Vålerenga

Vålerenga er en norsk fotballklubb som holder til på østkanten av Oslo, nærmere bestemt på Vålerenga. I dag har de tilhørighet på Intility Arena, men de har også benyttet Valhall og Ullevaal som hjemmebane siden sin etablering i 1913. Siden 1963 har de tatt 13 forskjellige medaljer i norsk toppfotball og tok sist seriegull i 2005.

Brann

En annen populær klubb på listen vår er fotballklubben Brann som holder til i Bergen. De har tatt 11 medaljer i Eliteserien og var lenge en av klubbene som dominerte i toppen av serien. De tok sist gullet i 2007 og har siden den gang har en rekke utfordringer som har gjort at de falt fra toppen. Etter Eliteserien 2021 falt Brann ned til 1. divisjon etter 27 kontinuerlige år på toppen. Klubben ble stiftet 26. september 1908 og holder til på Brann stadion i Bergen.

Molde

Et annet lag som har gjort det utrolig godt de siste sesongene er Molde fotballklubb. Klubben kommer fra byen med det samme navnet og holder til på Aker Stadion i Molde. Fotballklubben ble først stiftet i 1911 og består i dag av en organisasjon med 900 medlemmer og 55 ulike fotballag. Totalt har de tatt 18 medaljer i eliteserien og tok sist gullet i 2019. Det er også verdt å merke at de kom på 2 plass i 2021.

Bodø/Glimt

En klubb som kanskje er mest kjent i Europa for å ha slått storklubben Roma 6-1 på hjemmebane i Bodø er Bodø/Glimt. De har tatt 7 medaljer i Eliteserien og vunnet Eliteserien to år på rad (2020 & 2021). Dette er en klubb som er kraftig vekst og den har de siste årene gjort seg til kjenne som en fast del av topplagene i Eliteserien. Klubben ble stiftet i 1916 og holder til på Aspmyra Stadion i Nordland.

De ulike ligaene i Norge

Selv om de lagene vi har listet opp over alle tilhører Eliteserien, har flere av dem vært innom 1. Divisjon med jevne mellomrom. Derfor er det greit å ha en oversikt over hvordan de ulike ligaene i Norge ser ut. Eliteserien er nemlig en klassisk liga der de to lagene nederst på tabellen faller ned til ligaen under.

På toppen av norsk fotball har vi Eliteserien der vinneren av ligaen tar gull og ender opp med kongepokalen. Under Eliteserien har vi 1. Divisjon som også kalles OBOS-ligaen. Her kjemper lagene om å rykke opp til Eliteserien, men de to dårligste lagene i Eliteserien bytter plass med de to beste av Obos-ligaen. Tilsvarende finner du Postnord-ligaen under Obos-ligaen. Imidlertid har Postnord-ligaen 6 opprykksplasser sammenlignet med de to øverste ligaene. Dette er fordi det kjemper hele 84 forskjellige lag fordelt på 6 avdelinger.

Dette til sammenligning med de 24 lagene som spiller i OBOS, og Postnord ligaen, og de 16 lagene som kjemper om kongepokalen i Eliteserien. Disse ligaene gjør opp det som er regnet som proff-ligaen i Norge. Imidlertid finnes det en rekke divisjoner under Postnord-ligaen, men disse er administrert på regionalt nivå, ikke fra NFF sin hovedorganisasjon.

Vinneren av Eliteserien stikker ikke bare av med kongepokalen, men vinner også en sjanse til å spille i Champions League. Her har flere norske lag prestert de siste årene, men det er uten tvil Molde og RBK som har det gjort betydelig best internasjonalt.