I Norge er fotball en svært populær idrett og det anslås at mer enn 365.000 nordmenn aktivt spiller fotball. Disse er fordelt utover både bredde- og eliteidrett som fordeler seg på gutter/menn og kvinner/jenter. Idretten er størst i Norge både beregnet etter antall tilskuere (Fans) og antall utøvere som aktivt driver med fotball.

Selv om herrefotball er den som måler flest tilskuere, har Norge sammen med de andre nordiske landene lenge vært foregangsland for kvinnefotball. For Norges del er det nettopp det kvinnelige landslaget som har gjort det best i internasjonale mesterskap. Det norske kvinnelandslaget i fotball kan blant annet vise til VM-gull i 1995, OL-gull i 2000, samt EM-gull i både 1987 og 1993. Til sammenligning kan det norske herrelandslaget vise til bronse under OL i 1936, men ingen seiere i verken EM eller VM til tross for deltakelse i 1938, 1994 og 1998.

Historien om Norsk fotball

Norsk fotball kan spore til opphav til Storbritannia der to studenter kom hjem til Norge etter et studieopphold. Disse sto for etableringen av Christiania Footballclub i 1885 som regnes som den første fotballklubben i Norge. Det påfølgende året ble landets første offisielle fotballkamp avholdt mellom Christiania Footballclub og mannskapet på to britiske krigsskip. Imidlertid satt et uanmeldt besøk av Kong Oscar 2 en stopper for kampen da kun fire spillere fra England fikk lov til å tre i land for kampen.

Dette gjorde at det britiske laget i praktisk besto av fire engelskmenn og sju lokale nordmenn. Kampen endte med en 3-0 seier til det Christiania Footballclub. Til tross for dagens popularitet av fotball møtte idretten mye motstand de første årene. Fotballen spredte seg fort til Trondheim der det ble vanlig med kamper mellom de ulike gymnasiene i byen. Avisene var derimot nådeløse i sin kritikk og beskrev fotball blant annet som “Den runde pesten”, og “umoralsk oppvisning av halvnakne mannfolk.”

Norges fotballforbund etableres

Selv om Norge på slutten av 1800-tallet hadde flere etablerte lag, fantes det ikke noe nasjonalt forbund for den nye idretten. Det var først våren 1902 at fotballklubben Lyn inviterte Grane og Spring til Hotel Bristol i Kristiania. Totalt møtte det 14 delegater fra de tre klubbene og sammen ble de enige om å stifte et nasjonalt fotballforbund. Forbundet fikk navnet Norsk Fodboldforbund med 9 mot 5 stemmer i favør for navnet.

I 1910 ble navnet endret til Norsk Fotballforbund slik vi kjenner det i dag. Forbundet er ansvarlig for å organisere og overse Norgesmesterskapet som er en klassisk utslagsturnering med de beste klubbene i Norge. I dag kjenner vi denne ligaen som Eliteserien og mesterskapet avholdes på en årlig basis. Vinneren av mesterskapet tildeles Kongepokalen og finalen avholdes årlig på den nasjonale stadion Ullevaal Stadion i Oslo.

Norges herrelandslag

Seks år etter at NFF ble etablert ble Norge medlem av den internasjonale fotballorganisasjonen FIFA. Dette skjedde i 1908 og Norge møtte det samme året Sverige i sin første landskap. Kampen ble avholdt i Göteborg, men endte med et 3-11 tap til Norge. Før kampen kunne sparkes i gang ble den holdt igjen flere minutter da den norske målvakten kom ut på banen i samme landsdrakt som resten av laget. Dette stred med FIFA reglementet og landslaget måtte derfor komme opp med en alternativ uniform for målvakten før kampen kunne starte.

Dessverre var det lite heder og ære å finne i prestasjonene til det norske herrelandslaget de første årene. Det skulle ta fem år før Norge unngikk tap ved å spille uavgjort mot Russland i Moskva, men ytterligere fem år før Norge oppnådde sin første seier i internasjonal fotball. Seieren kom mot erkerival Danmark på Gamle Frogner Stadion der Norge tok en 3-1 seier. Kampen ble fulgt opp med ytterligere en seier på hjemmebane mot Sverige 2-1, før det igjen ble lenge til laget fikk noe å feire.

Det som regnes som en av de tidligste prestasjonene til herrelandslaget var når de slo England 3-1 under OL i Antwerpen 1920. Dessverre ble Norge slått ut etter tap mot både Tsjekkoslovakia og Italia, noe som satt en stopper for OL-drømmen. Først i 1936 tok Norge sin første internasjonale premie da de under OL i Berlin brakte hjem bronsemedaljen i herrefotball. Norge slo ut vertslandet Tyskland 2-0 og slo deretter Polen 3-2 i Bronsefinalen.

Fotball i Norge

I Norge er fotball fordelt på bredde- og elitenivå, men disse nivåene er i tillegg fordelt på en rekke divisjoner etter prestasjon. Norge så sin første divisjon da Norgesserien ble opprettet av NFF i 1937, men har siden utviklet seg til å bli et system bestående av både nasjonale og regionale fotballkretser. De mest omtalte divisjonene i Norge er;

Eliteserien

Den øverste ligaen i Norge er Eliteserien. Her møtes de 16 beste lagene i Norge i en årlig utslagsturnering der målet er å komme til finalen på Ullevaal stadion og bringe hjem Kongepokalen. Det er i denne ligaen lag som Molde, Rosenborg, Bodø/Glimt og Vålerenga møtes til årlige kamper. De to dårligste lagene rykker årlig ned til 1.Divisjon (OBOS-ligaen)