Fotball er en stor og etablert interesse innenfor idretten i Norge, både når det kommer til å se på kamper og når det kommer til den aktive deltagelsen i sporten. Fotball spilles på alle nivåer og i alle aldre, og det er en viktig del av den norske idrettskulturen. Men hvordan er det egentlig historien bak norsk fotball ser ut? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen, slik at du skal få en mer helhetlig forståelse av hvordan vi kom dit vi er i dag.
Football er uten tvil en av de aller mest populære idrettene i Norge. Opprinnelig kom spillet fotball til Norge fra Storbritannia og den aller første norske klubben ble stiftet helt tilbake i 1885 av nordmennene Johan Emil Salvesen og John George Dahl. Klubben het Christianias Footballclub og ble startet etter at begge guttene hadde vært på studieopphold i Skottland og England. Den aller første kampen ble spilt året etter og det var hele 2000 mennesker som hadde møtt opp for å se kampen.
Det ble etter hvert også spilt kamper i Trondheim, og det eldste fotballaget i Trondheim ble etablert tilbake i 1990 og hadde navnet Kvik, men ikke uten opprør. Det ble blant annet uttalt at uniformen til spillerne var en “umoralsk oppvisning av halvnakne mannfolk” og at det var uansvarlig å utsette kvinner for dette synet.
Norges Fotballforbund
NFF, som er forkortelsen for Norges Fotballforbund ble etablert allerede i 1902, og allerede det samme året introduserte de Norges første turnering i fotball, nemlig Norgesmesterskapet i fotball. Vinneren fikk kongepokalen, og turneringen spilles fortsatt i dag – på Ullevaal stadion i Oslo.
Det norske herrelandslaget
Men norsk fotball holdt seg ikke utelukkende på norsk jord særlig lenge. Allerede i 1908 blir nemlig Norge medlem av FIFA, landslaget blir etablert og spiller sin aller første landskamp der de vinner med 11-3 mot Sverige, men til tross for den fine begynnelsen, var det ikke mye heder for det norske laget de første mange årene. Faktisk var det ikke før i 1913 at Norge ikke tapte en kamp.
Her spilte de uavgjort mot Russland på hjemmebane i Moskva, men selv om de sto 1-1 her, gikk det hele fem år til før de fikk en seier, men vant i 1918 kamper mot erkerivalene sine – Danmark og Sverige, og det norske herrelandslaget endelig fikk litt medvind. Norsk fotball har aldri ligget i toppen, bortsett fra kvinnene som har gjort det desidert bedre, men det er mye spennende å se på gjennom norsk fotballhistorie likevel.